Herbert Capelle (ProHengelo) over bomenstad Hengelo

Hengelo heeft unieke bomen en is daarom een echte bomenstad. Daarom had de ceder moeten blijven als eindpunt van een toeristische bomen- en kunstroute. Woensdag 14 maart 2018 was Nationale Boomfeestdag, een dag die in Hengelo in de toekomst gevierd kan worden.

Het begint bij één boom. Eén wederopbouwboom die te belangrijk is om te kappen. Als eerste stap om de stad groener te houden en te maken. Daar wil ik veel voor doen. Natuur en milieu, cultuur, onderwijs en sport zijn een beetje mijn favoriete onderwerpen.

Eind vorig jaar begon ik de actie Galerie de Blauwe Ceder met de bedoeling om aandacht te trekken voor het lot van een bijzondere boom. Een jaar eerder bracht ik al de dode bomen in Twekkelo als gevolg van de zoutwinning ter discussie. Ik heb dus iets met bomen.

Voor mij groeide De Blauwe Ceder uit tot een symbool. Het project brengt meerdere onderwerpen bij elkaar. Kunst, erfgoed, natuur en kritiek op het functioneren van de gemeente. Mijn missie om raadslid te worden werd er mede door gevormd.

Naar de mening van de Hengelose mensen wordt niet geluisterd door dit stadsbestuur. De ceder moet blijven, maar toch wordt gekozen voor kap. Ondanks het record aan bezwaarschriften. De gemeente ontving 18 bezwaarschriften tegen het besluit. Doorgaans ontvangt de gemeente in een heel jaar tijd geen enkel bezwaar tegen een gemeentelijke kap. Het merendeel zal niet-ontvankelijk verklaard worden, omdat de klagers niet in de buurt van de boom wonen. Dat geldt ook voor mij. Mijn straat grenst dan wel aan het Burgemeester Jansenplein, maar het is ‘te ver weg.’ Alsof het centrum een woonwijk is en niet een plek is waar alle inwoners iets te zoeken hebben. Ik verheug me nu al op de hoorzitting.

Maar als zo veel mensen tegen de kap zijn waarom wordt het er dan toch doorgedrukt?

Je moet weten hoe een gemeente werkt. Ambtenaren bedenken een plan voor herinrichting samen met een marktpartij. Een plan dat binnenskamers wordt beklonken. De wethouder houdt zijn ambtenaren tevreden door het plan te verdedigen. De coalitie partijen staan blindelings achter de wethouder, zelfs een SP.

Dan krijg je de vage redeneringen over zichtlijnen en een boom die plaats moet maken voor een centrale boom die dan minder in de weg zou staan. De scheidende wethouder kwam zelfs met een totaal nieuw argument tijdens de raadsvergadering, de boom zou de aanleg van de ondergrondse parkeergarage in de weg staan. Bewijzen, tekeningen hebben we nooit gezien.

De blauwe ceder op weg naar zijn laatste rustplaats
De blauwe ceder op weg naar zijn laatste rustplaats aan het Burgemeester Jansenplein in 1971. Het transport trok destijds veel bekijks. Deze foto met zicht op de Kuipersdijk werd genomen door de Amsterdamse edelsmid Jan Perrier, die toen in Hengelo woonde.

Wat opviel bij de stemverhouding in de gemeenteraad was dat alleen de lokale partijen voor de boom waren en dat alle landelijke partijen tegen (met uitzondering van CU). Dat is omdat lokale partijen wel de lokale belangen dienen. De landelijke partijen zijn echte bestuurderspartijen die met het systeem meewerken. Zelfs van GroenLinks mocht de boom weg. Onbegrijpelijk. Maak de wereld groener, begin met één boom zou ik zo zeggen.

Hengelo is een stad met unieke bomen. De begraafplaats aan de Oldenzaalsestraat bijvoorbeeld werd in 1910 ontwerpen en aangelegd met o.a. alle Europese bomen. Studenten van de Universiteit van Wageningen waren in de jaren voor de oorlog regelmatig te vinden in Hengelo. De begraafplaats werd aangelegd door de vermaarde Amsterdamse tuinarchitect Leonard Springer. Nog steeds zijn er bomen uit die tijd te vinden.

Kock's vijver koksvijver
De Kock’s Vijver met op de achtergrond de verzameling Europese bomen van de Begraaf- en gedenkplaats Oldenzaalsestraat

Hengelo heeft een enorme verzameling aan bijzondere bomen. Daarom kan er hier een Europees Bomenmuseum komen met mooie bomen- en kunstroutes die door de stad lopen.

In Hengelo hebben we de Stichting Natuur- en Milieuraad die uitstekend werk verricht en vaak door de gemeente voor advies gevraagd wordt. Mijn voorstel is om een speciale boomadviseur te benomen, de Bomentsaar, de vaste belangenbehartiger voor boomzaken.

De gemeente werkt nu aan een nieuwe bomenverordening. Daarmee is in de toekomst iedere kap mogelijk zonder vergunning en zonder de mogelijkheid bezwaar in te dienen. Dat plan moeten we gaan tegenhouden!

Stem op ProHengelo voor behoud van erfgoed en bescherming van natuur en milieu.

Herbert Capelle
kandidaat raadslid voor ProHengelo
Schaduwwethouder van Cultuur

Herbert Capelle (ProHengelo) over bomenstad Hengelo

2 thoughts on “Herbert Capelle (ProHengelo) over bomenstad Hengelo

  1. Jan de Vries says:

    Mooie foto, mooi verhaal!
    Wel bijzonder dat in Hengelo politici doen wat ambtenaren willen! Gaat in Enschede niet lukken!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *